Mitsuko Saruwatari brengt pianostukken van Wilhelm Berger na 100 jaar weer tot leven

Fragmenten van Piano solo pieces Vol. II (audio)

 

Op dit tweede Berger-album staan de fuga’s centraal, voorbeelden van Bergers grote passie voor het schrijven van contrapuntische werken. De fuga’s van Berger zijn intens, krachtig en hebben bijzonder veel zeggingskracht.

Naast de Introduktion und Fuge en vier korte, karakteristieke fuga’s, bevat de cd vier delen uit de Aquarelle, getuigend van de poëtische en lyrische natuur van Berger.

Fragmenten van Piano solo pieces Vol. I 

 

Lees de recensies van de eerste CD hier
Hoe is het mogelijk dat de naam van Wilhelm Berger (1861-1911) vrijwel verdwenen is uit de muziekgeschiedenis?

In zijn tijd was hij chef-dirigent van een befaamd orkest, beroemd pianist en bovendien componist van meer dan honderd prachtige muziekstukken, waarmee hij vele prijzen heeft gewonnen.

De pianiste Mitsuko Saruwatari is naar het waarom op zoek gegaan. In korte tijd heeft zij zich ontpopt als bewonderaar van deze in vergetelheid geraakte meestercomponist.

Voor het seizoen 2017-2018 heeft Mitsuko een prachtige Berger-sonate in haar recitalprogramma opgenomen en komt zij met een primeur: een cd met twee prachtige pianowerken van deze componist.

Een paar vragen aan Mitsuko

Waarom valt jouw keuze op Berger?
Ik heb ooit het klarinettrio van Berger (zo’n beetje ‘t enige bekende stuk van hem) gespeeld. Ik was toen vooral verbaasd over het oprechte karakter en de rijkdom aan klanken van dit trio. Het inspireerde mij meteen om pianowerken van hem te gaan spelen, maar die bleken niet te vinden zijn.

Je bent op zoek gegaan naar pianostukken van hem?
Ja, echt een zoektocht. Zo diepte ik stukken op via internet en in bibliotheken over de gehele wereld. Bijna al zijn pianowerken kreeg ik boven water. Eenmaal achter de piano was het meteen raak: wat een prachtige, romantische muziek en wat een scala en diepte! Een bijzonder goede componist. En wat merkwaardig dat zijn composities zo in de vergetelheid zijn geraakt.’

Worden de composities van Wilhelm Berger dan helemaal niet meer gespeeld?
Vreemd genoeg: nee, ze worden op een enkele uitzondering na al 100 jaar niet meer gespeeld. Dat geldt voor al zijn vijfentwintig pianocomposities. Want, die worden niet meer uitgegeven…

Ook geen cd?
Ook dat niet: er is geen piano-cd…

Hoe is het mogelijk dat zijn naam zo goed als verdwenen is uit de muziekgeschiedenis?
Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren. Als laat-romanticus kwam hij tot volle bloei in een tijd dat nieuwe muziekstromen (impressionisme en expressionisme) tot ontwikkeling kwamen en in toenemende mate populair werden. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vlak na zijn dood kwam natuurlijk ook op een hoogst ongelukkig moment. Muziek verloor terrein en dat was natuurlijk niet bevorderlijk voor zijn naamsbekendheid. Hoe goed zijn composities ook waren, ze raakten daardoor meer en meer in vergetelheid. Misschien ook wel omdat ze zeker niet allemaal zo gemakkelijk zijn om te spelen.

Dus jij probeert als bewonderaar van Wilhelm Berger zijn pianowerken weer voor het voetlicht te krijgen?
Absoluut. Ik heb diverse prominente pianostukken van hem in mijn repertoire opgenomen. Ik verheug me erop om mijn laatste nieuwe ontdekkingen te kunnen laten horen bij de CD-presentatie in het Amsterdamse Concertgebouw, op 3 april 2020. 

interview: Impresario Piano