Ontmoeting met Mitsuko Saruwatari

Mitsuko is geboren in Tokyo, Japan. Na haar studie bij de Toho Gakuen School of Music (Nobutatsu Kawashima) won zij een stipendium ter beschikking gesteld door de Nederlandse regering. Hierdoor kon zij haar studie voortzetten bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Tijdens de studie won zij o.a. de eerste prijs van een muziekconcours voor Franse muziek in Kyoto. Na het behalen van het diploma uitvoerende musicus en het diploma kamermuziek bij het Sweelinck Conservatorium, verdiepte zij haar spel gedurende twee jaar in Londen onder leiding van John Bingham en volgde zij een masterclass van György Sebök.

In 2004 richtte Mitsuko Saruwatari samen met een aantal musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest het Uriël Ensemble op. Tegelijkertijd zette Mitsuko samen met deze groep musici ook een eigen concertserie op in de Amstelkerk in Ouderkerk-aan de Amstel. Deze concertserie, die inmiddels al bijna 15 jaar bestaat, kent elk seizoen een bepaald muzikaal thema voor 6 concerten. Mitsuko is de artistieke leider van zowel de concertserie als het Uriël Ensemble.

Haar brede kamermuziek repertoire dekt bijna alle belangrijke muziek uit dit segment. In 2014-2015, tijdens het festival ‘Muzikale Reis door de 19 eeuw met Brahms en de tijdgenoten’ (in Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel, Amersfoort en Eelde in Nederland) heeft Mitsuko met het Uriël Ensemble bijna alle kamermuziekstukken van Brahms in één seizoen ten gehore gebracht.

Na haar eerste soloalbum ‘Frédéric Chopin’ verscheen in 2016 haar tweede cd: ‘Schumann the Poet’. Deze cd bevat drie pianowerken van Schumann, die geïnspireerd zijn door de literatuur. Deze cd is door de Nederlandse en Japanse pers zeer goed ontvangen. De pers roemt haar lyrische en verfijnde spel gepaard gaande met een solide techniek.

Een nieuw muzikaal avontuur ging zij aan met de onbekende componist Wilhelm Berger. Mitsuko heeft een aantal pianowerken van deze in vergetelheid geraakte Duits meestercomponist uit hun slaap gehaald en voor het eerst in de muziekgeschiedenis op cd gezet (maart 2018). In seizoen 2017-2018 is één van deze Berger-stukken in haar recitalprogramma opgenomen (diverse concerten in Nederland, België en Frankrijk). Mitsuko Saruwatari treedt ook regelmatig op in Japan.